Workshop – Endoscopie flexibilă digestivă la animalele de companie
Perioada desfasurare: 12-13 septembrie 2025
Eveniment creditat cu 60 puncte EMVC (30 puncte/zi)
Cost: 2000 lei
Locatie: Zet Diagnostic
Adresa: Bucuresti, Strada Avrig, nr. 8
Program Workshop
Program 12 septembrie:
- 14.30-15.00 – Inregistrarea participantilor
- 15.00-15.10 – Cuvant de bun venit
- 15.10-16.00 – Bazele tehnice ale endoscopiei flexibile: anatomia endoscopului flexibil, sisteme de control și tehnica de manipulare, reglaje optime (lumină, insuflație, aspirație), dezinfectarea și întreținerea echipamentului endoscopic;
- 16.00-17.00 – Navigarea în tractul digestiv superior și inferior: endoscopie difestivă superioară: esofag, stomac, duoden, endoscopie digestivă inferioară: esofag, rect, coloc, cecum, ileon, pregătirea pacientului și poziționare, tips & tricks;
- 17.00-17.30 – Pauza de cafea
- 17.30-18.00 – Tehnici de prelevare a biopsiilor endoscopice: indicatii, tipuri de pense, erori frecvente
- 18.00-19.00 – Corpi străini – localizare și extracție endoscopică: tipuri frecvente, tehnici de recuperare, instrumentar dedicat, tehnici hibride chirurgie-endoscopie;
- 19.00-19.30 – Montare PEG – Percutaneous Endoscopic Gastronomy: indicatii, tehnica pas cu pas, îngrijirea post-operatorie;
- 19.30-20.00 – Sesiune de întrebări și discuții
Program 13 septembrie:
- 08.30-09.00 – Inregistrarea participantilor
- 09.00-09.30 – Recapitulare și organizare: împărțirea participanților în 4 echipe a câte 4 persoane, explicația rotației între stații
- 09.30-10.00 – Prezentarea echipamentului endoscopic: montare și calibrare, testare functionala;
- 10.00-13.00 – Hands-on 4 stații de lucru, 4 persoane per echipă 0 rotație la fiecare 15 minute per echipă. Schimbare între stații la fiecare 45 de minute: Stația 1 – navigare endoscopică digestivă superioară (cadavru). Stația 2 – prelevare biopsii (cadavru sau stomac de porc). Stația 3 – navigare endoscopică digestică inferioară (colon artificial). Stația 4 – extracție corpi străini (mulaje).
- 13.00-14.00 – Pauza de pranz
- 14.00-15.30 – PEG – hads-on pe cadavru
- 15.30-16.30 – Spălarea și dezinfectarea echipamentului
- 16.30-17.00 – Încheierea workshop-ului și înmânarea diplomelor de participare